PHP ile Yapılabilecekler – 12 Farklı Proje Alanı

Merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere PHP yazılım dilini kullanarak yapabileceğiniz 12 farklı proje alanından bahsedeceğim. PHP kullanarak web sayfanızı daha çekici ve işlevsel hale getirebilirsiniz. Aslında yapabileceklerinizin bir sınırı yoktur ama ben genelleme yaptığımızda karşımıza çıkan ana başlıkları derlemeye çalıştım.

Php ile Yapılabilecekler

E-ticaret PHP için önemli kullanım alanlarından biridir. Kurumsal düzeydeki bir işletme veya küçük çaplı bir işletme için bile internet üzerinden satış ek gelir getireceği için çoğu işletmenin tercih ettiği bir ürün satış yöntemidir. E-ticaret sistemini ister sıfırdan yazabilir isterseniz de hazır bir e-ticaret scripti kullanabilirsiniz.

Gelişmiş Yazılımcılar

Sistemi sıfırdan yazabilmek için tabi ki PHP dilini iyi bir şekilde biliyor ve kullanıyor olmanız gerekli. Eğer kendi e-ticaret sisteminizi yazmak istiyorsanız sıfırdan tüm uygulamayı kodlayabilir veya bazı frameworkleri kullanarak hazır kaynak kodu ile alıp derleyebilirsiniz. Sizlere hazır kaynak kodu bulabileceğiniz CodeIgniter veya CakePHP frameworklerini önerebilirim. Örneğin, hazır komut dosyalarını kullanarak sitenize Paypal ödeme sistemini entegre edebilirsiniz. Bu iki framework de gerçekten çok geniş kapsamlı, hangisini kullanacağınız size kalmış.

Yeni Başlayanlar

PHP’ye yeni başladıysanız ve bazı temel işlevlerini biliyorsanız, varolan bir e-ticaret sistemini kullanmanızı tavsiye ederim. Bunlardan bazıları:

Sistemlerin alt yapısı biraz karışık olsa da inceleyerek hem PHP öğrenebilir hem de e-ticaret sisteminin mantığını anlamış olursunuz.

ss2_opencart

2. Proje Yönetim Sistemi

Hem serbest çalışan yazılımcılar için hem de web geliştirici firmaların daha fazla iş bulmalarını sağlayan bir platform yapılabilir. Müşteri ile firma/kişiyi buluşturan bu platform ile, müşteriler işlerini aşama aşama görüntüleyebilir ve geribildirim sağlayabilirler.

Bir proje yönetim sistemi yapabilmek için, PHP ve az da olsa Javascript bilmeniz gerekiyor. Projede dikkat edilmesi gereken önemli özellikler güvenlik, süreci izleme, yapılacaklar listesi, dosya paylaşımı, mesaj panosu olabilir. Bu listeye ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz tabi. Bu uygulamayı oluştururken PHP hakkında çok şey öğrenebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Bugün piyasada bu alanda bir çok proje olsa da sizde kendi platformunuzu yapabilirsiniz.

uzmankirala

 

3. Online Topluluk – Forum Sistemi

İş, eğlence veya ürün hizmetleri alanında bir web siteniz olsun. Bu sitedeyi kullananlara sürekli olarak destek sağlayabilecek, teknik ve diğer alanlarda onları aydınlatabilecek bir tartışma platformu oluşturabilirsiniz. Bu platform ister sisteminize dahil olabilir isterseniz de ayrı bir sistem olarak kullanılabilir. Sorunu olan bir insan hemen çözüm bulmak ister ve böyle bir sistem aracılığı ile bir çok kişiden destek alabilir.

Kendiniz sıfırdan bir sistem yazabilir ya da hazır bir sistemi entegre edebilirsiniz. Eğer sıfırdan kendi forumunuzu kurmak istiyorsanız yine, bir PHP Framework kullanmanızı öneririm. CodeIgniterda, aklınıza gelebilecek en rutin görevler için sınıflar ve yardımcıları vardır. Bunun dışında hazır bir forum sistemini kullanabilirsiniz. Bunlardan popüler olan bazıları:

php-04

4. Facebook Uygulamaları Geliştirme

PHP kullanarak facebook uygulaması geliştirmek istiyorsanız Facebook Develoopers Wiki size güzel bir rehber olacaktır. Bu platform sizlere Facebook istemci kütüphanesini açıklayacak ve kütüphanedeki dosyaların nasıl kurulacağına ilişkin ayrıntılı yönergeler sağlayacaktır. Bu kütüphane, facebook uygulaması geliştirmek isteyenler için kesinlikle incelenmesi gereken bir platformdur.

facebkkk

 

5. PDF Dosyaları Oluşturmak

PDFLip kütüphanesini kullanarak, PHP ile PDF dosyaları oluşturabilirsiniz. Bu kütüphane zaten PHP5 ile entegre bir şekilde karşımıza gelmektedir. Bu uygulamayı online fatura oluşturma işlemlerinde kullanabilirsiniz.

icon_PDF6. XML Dosyalarını Ayrıştırmak

PHP ile XML Dosyalarını ayrıştırabilirsiniz. XML ayrıştırma PHP5’in önemli özelliklerindendir.Çünkü tüm tarayıcılarda bir XML dosyasının içeriğinin çıktısını alabilirsiniz; bu süreci kolaylaştırmak için PHP bir projesi oluşturabilirsiniz. RSS veri depolama ve farklı cihazlar üzerinde veri işlemek için beslenir ve XML kullanma önemlidir. Örneğin, cep telefonları WML (Wireless Markup Language) adı verilen XML bir uygulama kullanır. PHP XML dosyaları ile çalışma, açılış kapanış taşıma ve dosyanın okumasına benzer. Adımlar şu şekilde gerçekleşir, açılış ve kapanış XML etiketleri ile işlevlerin ayarlanması, kademeli dosya okuma, okuma dosyasını açmak. Daha sonra bir XML ayrıştırıcısı ile bu dosyayı kapatmadan kullanabiliyoruz.

xml

 

7. Toplu Mail Göndermek

Müşterilerinize toplu mail göndermek için bir script yazabilir veya varolan bir scripti kullanabilirsniz. Toplu Mail işlemi hizmetler ve ürünler, tatiller, tatiller ve genel duyurulardan müşterilerinizi haberdar etmek için mükemmel bir yoldur. PHP, çevrimiçi belgelerle PHP ile Mail işlevlerini daha detaylı açıklar. Indirebilir ve web sitenizde yükleyebileceğiniz komut dosyalarıda bulunmaktadır:

phpmail

 

8. Görüntü İşleme ve Üretimi

PHP ile GD kütüphanesi kullanarak, tarayıcıya sadece çıkıştan daha fazlası yapılabilir! Sen jpeg, png, gif ve dahil olmak üzere farklı dosya türlerinde çıkış görüntüleri yapabilirsiniz. Bu özellik ile küçük resimleri oluşturmak, filigran eklemek, resim boyutlandırma ve kırpma ve hatta bir fotoğraf galerisi oluşturmanıza olanak sağlar.

unicode

 

9. Grafikler ve Çizelgeler oluşturun

Sitenizde sayıların görsel temsillerini göstermeniz mümkün. PHP ile grafikler ve çizelgeler yaratabilirsiniz! Image_Graph kullanarak, pasta grafikler, çubuk grafikler, dürtü, nokta / saçılma, step, mum, kutu, radar dahil olmak üzere çizelgeleri on dört farklı türde oluşturabilirsiniz. Bu özellik e-ticaret web siteleri ya da web sitelerinizde grafiksel veri sunmak son derece yararlı olacaktır.

gra

 

10. İçerik Yönetim Sistemleri

PHP’nin en popüler kullanımlarından biri  İçerik Yönetim Sistemidir. İyi bir CMS müşterinin sitesini güncellemek ve HTML ve CSS bilgisi olmadan içerik eklemesine izin verir. İyi bir İçerik Yönetim Sistemi, kullanıcı dostu, genişletilebilir temiz URL üretmeli ve diğer şeylerin yanı sıra arama motoru dostu olmalıdır. Sıfırdan kendi CMS inizi oluşturabilir ya da aşağıda listelenen yaygın olarak kullanılan ücretsiz veya ticari çözümlerin birini kullanabilirsiniz:

wppp

11. Bir Fotoğraf Galerisi Oluşturmak

Sadece PHP’nin dosya işleme fonksiyonlarını kullanarak, kendi fotoğraf galerinizi yaratabilirsiniz! Tek bir dizine fotoğraflarınızı yerleştirerek, daha sonra fotoğrafın ve küçük bir versiyonu hakkında başlık bilgilerini almak için PHP’nin exif işlevini kullanmalısınız. Fotoğraflarınızı sunmak için harika bir yoldur ve  uygulama olarak basittir!

foto

12. Dinamik Web Sitesi Oluşturma

PHP kullanarak, web sitelerine daha kolay ve dinamik olarak öğeler ekleyebilirsiniz. HTML sayfası oluşturmak, başlık, ana içerik ve altbilgi bölümlerini belirleyerek başlar. Sonraki sayfalara .php uzantısını ekleyin ve sunucu tarafı her yeni sayfa için üstbilgi ve altbilgi için oluşturun. Ayrıca dinamik sidebars ve üst gezinti bölümleride oluşturabilirsiniz. Siteniz ne kadar dinamik olursa, o kadar kolay içerik güncelleme sağlar demektir.

dynamic

Evet arkadaşlar bu yazımda sizlere PHP kullanarak yapabileceğiniz bazı proje örneklerini paylaşmak istedim. Bu alanlarda bir çok proje olsa da unutmayın ki “Hiçbir şey için, hiçbir zaman geç değildir!”. Soru ve önerilerinizi yorum olarak ya da e-mail göndererek iletebilirsiniz, teşekkürler.

 

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

2 Cevaplar

  1. Mehmet Sami AYDIN dedi ki:

    Merhaba;

    Kurumsal bir şirkette bilgisayar mühendisiyim. Bağlı olduğum operasyon departmanına gelen problem sayılarını grafiksel olarak gösterebilecek dinamik bir yapı kurmak istiyorum. Bize gelen problemler, farklı bir platformda takip ediliyor. Ben oradaki datayı anlık olarak okuyup, yanımdaki monitörde grafiksel olarak yansıtabilecek bir sistem tasarlıyorum. Bunun için bana verebileceğiniz fikirler var mıdır ? PHP bunun için yeterli midir ?

    • tolgacelik dedi ki:

      Merhabalar,

      Bahsettiğiniz sistem için PHP dili yeterli olacaktır. Anlık veri çekmek için Ajax ve jQuery ile işlemler yapmanız gerekecektir. Siz zaten gerekeni tasarlamışsınız üzerine ekstra bir şey aklıma gelmiyor tam olarak ne tür bir veri takibi olacağını bilmediğim için. Bir grafik teması bulup kullanabilirsiniz, güzel bir proje olacaktır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

https://supertotobetgir.xyzhttps://perabetadresi.xyzhttps://girispiabet2.xyzhttps://artemisbetadres.xyzhttps://klasbahisgiris.xyz